ISSN: 2822-4493
Toplumsal Araştırmalar Merkezi olarak uluslararası hakemli sosyal bilimler dergimiz TAM Akademi’nin ikinci sayısıyla bilim dünyasının karşısına çıkmaktan büyük gurur duyuyoruz. Düşünce kuruluşumuz bir yaşını doldurmadan çok önemli akademik etkinliklere imza atmayı başardı. Mayıs ayında Antalya’nın Kaş ilçesinde düzenlediğimiz 1. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongremiz katılımcılara gerçek bir bilimsel etkinlik deneyimi yaşattı.
Yine TAM Yayınları adıyla kurduğumuz yayınevimizin ilk kitabı, kongremizin özet bildiri kitabı oldu. Kasım ayı içerisinde yayınlanacak ikinci kitabımız, kongremize katılan bilim insanlarının bildirilerinin yer alacağı tam metin kitabı olacak.
Cumhuriyetimizin 99. yılında ikinci sayımızla karşınıza çıkarken 100. yıla yakışır işler yapmanın sözünü de buradan veriyoruz.
Altı ayda bir yayınlanan dergimiz TAM Akademi’nin Kasım 2022 sayısında üçü İngilizce ikisi Türkçe beş makale yer alıyor. Gülsün Kurubacak, Ramesh C. Sharma ve Serap Uğur, “Living in the Meta Immersive Smart 21st Century and Beyond: A Digital Transformation in Open and Distance Learning (ODL)” başlıklı makalelerinde iletişim teknolojilerin, açık ve uzaktan öğrenmede dijital dönüşümü nasıl yapılandırdığını tartışıyorlar. Mehmet Özçağlayan ve Omo Aiman Boudchar ise “The Impact of Anadolu Agency News as a News Source on Arab Media and Arab Public Opinion” adlı makalelerinde Anadolu Ajansı'nın Arapça bölümünün Arap dünyasındaki varlığını, düzeyini ve niteliğini, Anadolu Ajansı'nın en büyük Arap medya kuruluşları için güvenilir bir haber kaynağı olup olmadığını araştırıyorlar. Diğer üç makalede ise dünyayı derinden sarsan pandeminin etkileri tartışılıyor. Hüseyin Çotur, “Analysis of Social Aid in Turkey During the Covid-19 Epidemic” başlıklı çalışmasında pandemi döneminde Türkiye’de yapılan sosyal ve ekonomik yardımları inceliyor. Cansu Arısoy Gedik ve Melisa Pirol ise “Salgın Sonrası Yeni Gerçeklikle Yüzleşmek: Dijital Tüketicilerin Değişen Tepki ve Uyum Süreçleri” adlı makalelerinde Covid-19 pandemisi boyunca Türkiye’de ve dünyada değişen satın alma davranışlarını analiz ediyorlar. Son olarak Emre Topçu ve Berk Çaycı ise, “Sosyal Medyada Dezenformasyon: COVID-19 Pandemisi Örneği” başlıklı çalışmalarında son günlerin tartışmalı konusu dezenformasyon meselesini ele alıyor, sosyal medya platformlarının yanlış enformasyonun yayılması sürecinde oynadığı rolü COVID-19 pandemisiyle ilgili paylaşılmış olan enformasyonlar üzerinden çözümlüyorlar.
Dergimizin ikinci sayısının bilimsel birikime katkı sunmasını ümit eder ve iyi okumalar dilerken TAM Akademi’nin TRDizin tarafından izlemeye alındığını belirtmekten de büyük mutluluk duyuyorum. Dergimizin en kısa zamanda çok sayıda indeks tarafından taranacağına yürekten inanıyoruz. Düşünce kuruluşumuz, dergimiz ve yayınevimizle ilgili en son gelişmelere sosyal medya hesaplarımızdan ve tamde.org, tamuskon.org, toplumsalarastirmalarmerkezi.org adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Prof. Dr. Mustafa Yılmaz
Baş Editör